joi, 6 februarie 2020

Interior de legendă – Simion Bogdănescu Editura Cronedit Iași 2019


Cu o prefață scrisă de cunoscutul poet și editor Valeriu Stancu din Iași, noua carte a omului de cultură bârlădeanul Simion Bogdănescu de data aceasta de pe o poziția de critic-eseist, ne prezintă într-o manieră elegantă și inedită (nici nu se putea altfel), din mulțimea de cărți despre care a scris o seamă de autori aleși pesemne după criteriile valorice și empatice.
Alături de nume consacrate precum cele ale: poetului Valeriu Stancu, eminescologul Teodor Codreanu, vrednicul de pomenire profesor bogdăneșteanul Horia Stamatin, îndrăgitul poet Petruș Andrei, renumitul om de știință-scriitor C. D. Zeletin, tulceanul Stere Bucovală, istoricul și cercetătorul Gheorghe Gherghe, clasicul Marin Sorescu (dramaturg), poetul Iulian Filip, Pr. arhimandrit Veniamin V. Boțoroga, figurează și nume feminine precum, prof. Oltea Gramaticu Rășcanu remarcabilă prin scrierile domniei sale istorice dar mai ales de călătorie, prof.  Roxana Galan în postura de dramaturg, Elena Theodor Iamandi, poetele din Vaslui, Daniela Ouatu și  Vasilica Grigoraș, iar cu un debut promițător în proză, Mariana Sava.
Nu este trecut cu vederea nici “fenomenul literar artistic bârlădean” cu „poetese” ce au “explodat” liric târziu precum: “Dorina Stoica, Mariana Popa, Liliana Liciu, Silvia Budescu, Gabriela Balan, Nina Toma(Niculina Cărăbăț)”. Având în vedere că acest cuvânt poetesă are și sensul de… poetă mediocră, lipsită de talent. (Dicționarul explicativ al limbii române –ediția a II-a revăzută și adăugită), dacă nu a fost folosit intenționat, putea fi evitat, cu atât mai mult cu cât conținuturile eseurilor incluse în cartea “Interior de legendă” la cărțile de poezie ale: Dorinei Stoica, Liliana Liciu, Mariana Popa, Nina Toma(Niculina Cărăbăț), contrazic acest sens al cuvântului.
Dorina Stoica






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu