duminică, 7 iunie 2015

Bate vânt de poezie dinspre Dunăre spre Centrul Eminescu


Aflând că din nou bate vânt de poezie dinspre Dunăre spre Centrul Eminescu din Bârlad, astăzi duminică 7 –06-2015 am purces de dimineață spre zona Grădina publică- Spital mai întâi la biserică conform unui mai vechi și foarte bun obicei, apoi la Casa roșie” pentru a petrece o oră și mai bine la o ceașcă de cultură și la urmă de cafea.
În curtea Centrului Eminescu teii se pregătesc de sărbătoare. Peste doar o săptămână cu toți teii în floare, poezie și cântec vor răsuna la comemorarea poetului nepereche Mihai Eminescu.
Scriitori dunăreni la Centrul Eminescu”  acesta este titlul întâlnirii cu binecunoscutul scriitor Coriolan Păunescu membru USR,  scriitor Apostol Gurău de asemenea membru USR și poetul Petru Mihalache. 
Vreau să vă spun din start că m-a impresionat atitudinea acestor scriitori unul față de celeălalt. Nici unul nu a vorbit despre el, fiecare s-a străduit să-l descrie pe celălat în cele mai frumoase culori. O atmosferă caldă, colegială, presărată cu glume de bun gust și cu evocări înteresante, fără emoții și mai ales cu multă și sinceră dăruire și dorință de a se manifesta cu ce au ei mai valoros, vizibil relaxați și în elementul lor în Casa lui Eminescu din Bârlad, gazdă primitoare tuturor creatorilor și iubitorilor de frumos.
Petre Manolache a prezentat volumul „Înterogația finită” și „Nedumeriri concentrice” de Coriolan Păunescu și „Mic tratat despre arta învierii” de Apostol Gurău.
Scriitorul Apostol Gurău a venit cu o carte de poezie a unui poet pe nume Simion Zărnescu dus la cele veșnice intitulată Eu sunt venetic sideral” de a cărei apariție s-a ocupat scriindu-i prefața dar și sponsorizând tipărirea ei. M-a impresionat felul cum l-a prezentat pe acest poet despre care nu am auzit dar pe care il consideră un poet atins de geniu, despre care ar trebui să se vorbească mai mult. Nu poate fi trecută cu vederea nici prezența tonică a scriitorului și publicistului vasluian Dumitru V. Marin care ne-a dăruit ultimul număr din ziarul Meridian și ne-a invitat să trimitem creațiile noastre, ale bârlădenilor la revista cu același nume.
Aceste întâlniri cu scriitori pe care îi asculți vorbind și parcă niciodată nu ești pe deplin mulțumit de câte ai aflat, ai vrea să dezvălue cât mai mult din viața și gândurile lor căci sunt speciali,  poeți înzestrați cu har pe lângă care ai trece poate fără a-i observa pe stradă. Ei seamana cu fiecare din noi dar sunt deosebiți prin scrisul lor, sunt spirite alese.
Microrecitalul lui Petre Manolache și Coriolan Păunescu intitulat „Respect pentru Eminescu” ne-a purtat prin lumea delicată a poeziei celor doi poeți.
Bine organizate și inteligent prezentate astfel de întâlniri de sfârșt de saptămână au darul de a te muta preț de o oră, o oră și jumătate într-o lume spiritualizată, plină de sensuri profunde și te depărtează oarecum de banalul și adeseori neplăcutul cotidian, drept pentru care mulțumesc și de această dată organizatorilor și mai cu seama distinșilor invitați .

A consemnat Dorina Stoica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu