marți, 1 decembrie 2015

Ion N. Oprea – “Nu uita” – Editura Pim Iași 1015

Aparținând proiectului  generos Cenaclul Literar la distanță” și făcând parte din seria antologie , noua carte a binecunoscutului  și prolificului prozator Ion N. Oprea intitulată sugestiv “Nu uita”, a apărut anul acesta ( 2015), la editura ieșeană Pim. Cartea este un volum impresionant ce cuprinde 529 pagini și constitue un depozitar valoros de articole, eseuri, proze scurte, schițe, nuvele și multe, foarte multe poezii ale celor care i s-au alăturat împărtășindu-i entuziasmul,  bucurându-se de spațiul ce le-a fost oferit în cartea doamnului  Ion N. Oprea spre a-și publica scrierile.
Despre cine și ce este Ion N. Oprea, în eseul intitulat În loc de cuvântul autorului”, profesorul Vasile Ghica își manifestă admirația dar și satisfacția de a fi contemporan și consătean (Priponeștii de Sus, județul Galați), cu Bădia Ion (Ion N. Oprea), un mare si harnic scriitor documentarist ce a scris aproape o bibliotecă cu cărți, aceastea fiind “pietre de temelie, fermentul unei epoci și liantul dintre trecut și prezent”.
În “Tezaurul minților în antologii , Ion N Oprea , o minte extrem de lucidă, un condei iscusit, face succintă trecere în revistă a obiectivelor propuse și parțial îndeplinite de domnia sa în cadrul proiectului Cenaclului la distanță ce reunește un număr însemnat de autori de vârste diferite din mai multe localități din țară și din diasporă.
Pe lângă cărțile sale, el adună și scrieri de valoare ale multor autori  mai mult sau mai putin cunoscuți pentru a lăsa posterității scrieri ce nu trebuie să se piardă. Spre sfârșitul cuvântului său de deschidere, el ne adresează invitația de a contribui și la cea de-a zecea carte din ciclul antologii ale cenaclului la distanță, trimițând scrierile pe adresa domniei sale până pe data de 1 martie 2016. Al zecilea volum se va numi “Dincoace…dincolo - Respectul”.
“Nu uita” este o carte bogată în conținut, în informații și în scrieri literare divese prilejuindu-ne o lectură atractivă, folositoare. Lectura antologiei este  interesantă și foarte utilă ca de altfel toate cărțile acestui minunat scriitor ieșean, Ion N Oprea. Printre autorii publicați în cartea mai sus amintită sunt si câțiva bârlădeni dintre care amintim pe nelipsitul documentarist prof. Gheorghe Clapa,  cu ample articole bine documentate, poetul prof. Petrus Andrei, autoarea Dorina Stoica dar și eleva Elena Isac Alexia de la Scoala gimnazială George Tutoveanu din Bârlad.
La pagina 484 se găsește un tabel cu toți membrii cenaclului ce sunt antologați în cele nouă cărți apărute până în 2015. Amintim si alți bârlădeni alături de cei numiți mai sus: scriitorul Mănăstireanu Alexandru ( decedat în 2011), bibliotecar jurnalist și scriitor Geta Modiga, poetul George Irava, bibliotecar pensionar Mariane Sava, prof. Giușcă Virgil, comandant  Chelaru Vasile, Colușenco Sergiu editor rebusist.
Aproape toate materialele semnate de un autor sau altul au la final un moto bine ales ce subliniază și nuanțează ideile din textul ce ne este oferit spre lectură și documentare. Deoarece cele mai multe nu poartă o semnătură, putem bănui că aparțin domnului Oprea sau sunt anonime.
De pe coperta a 4-a chipuri zâmbitoare sau mai sobre ale unei părți dintre membrii cenaclului la distanță coordonat de Ion N. Oprea, ne privesc încrezătoare și promițătoare de noi reunuiuni cenacliste în cărți ce prind viață prin grija celui ce este domnia sa – un fenomen greu de definit și pentru care cuvântul admirație nu exprimă decât puțin, foarte puțin din ceea ce ar merita cu adevărat.
Am răsfoit cartea cu regretul de a nu o putea citi deocamdată integral și m-am minunat încă odată (dacă mai era nevoie) de capacitatea extraordinară a acestul popor de a-și păstra amintirile de orice fel dar și identitatea națională într-o vreme când lupta cea mare se dă pentru dispariția acesteia. Pentru această nouă apariție editorială îi mulțumim domnului Oprea N. Ion și ne manifestăm aceiași disponibilitate de a fi împreună și la anul dar și „La multi ani!”.
Cu respect pentru un harnic truditor  în ale scrisului,
A scris pentru a se băga în seamă Dorina Stoica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu