marți, 7 octombrie 2014

O carte cu parfum de aducere aminte


O carte cu parfum de aducere aminte

ELENA ANGHELUŢĂ BUZATU, Cu gust de infinit. Salcâmi în floare, Vol. I, Editura Napoca Nova, Cluj, 2014

Cartea Elenei Angheluță Buzatu stabilită de ceva vreme în orașul Oroville din îndepărtata Californie, este o carte de aducere aminte și prețuire pentru orașul Bârlad în care s-a născut, din România, țara pe care o iubește nespus.
Dacă în anii cât a locuit în orașul Bârlad, ce-mi este reședință, nu ne-am cunoscut, iată că lumea largă" (și dacă nu te pierzi prin ea) minunată a virtualului, ne-a adunat între paginile unor antologii de poezie și proză contemporană.
I-am citit cartea și am simțit parfum de "Salcâmi în floare" împărtășind aceiași bucurie "Cu gust de infinit" la lansarea ei, în sala mică a Casei de Cultură ”George Tutoveanu” din Bârlad, într-o frumoasă după amiază de septembrie anul curent, împreună cu mulți dintre acei care o cunosc și o prețuiesc.
Nume și locuri familiare, cunoștințe comune, sentimente pe care le-am trăit și eu în acele vremuri, ce erau altfel decat cele de acum, dar pentru generația noastră atât de dragi și atât de prețioase, cum prețios este trecutul oricărui  om ajuns în toamna vieții.
Este o carte document, valoroasă nu numai prin talentul narativ al autoarei de iscusit povestitor, cât mai ales prin faptul că rememorează o perioadă despre care în anii de după evenimentele din 89, mulți au evitat și încă mai evită să scrie, pe motiv că a fost acel "odios regim comunist" care pe măsură ce uitarea îl acoperă devine din ce în ce mai puțin odios!
Aș dori să subliniez că, atunci când între oameni există comuniune spirituală și culturală, distanțele chiar nu contează!
Se scrie mult în ultimii ani atât poezie cât și proză. Personal cred că-i foarte bine deoarece omul este singura creatură a lui Dumnezeu care nu poate trăi doar cu hrana materială ce-l menține în viață ci, are nevoie și de altceva. Acel altceva e la îndemâna  tuturor indiferent de cultură sau erudiție deoarece talentul este un dat de la Dumnezeu doar nouă oamenilor, un dar de mare preț.  Pentru acei care devin conștienți de faptul că orice om are un talent, manifestarea acestuia poate deveni un mod frumos de viață ori un refugiu din cotidianul de multe ori deprimant. Cu perseverență, cu dăruire și cu muncă se poate ajunge și la performanță!
Vor spune unii despre cartea scrisă că nu se vinde ori nu se citește. Orice carte își are cititorii săi, mai mulți sau mai puțini. Cartea Elenei Buzatul Angheluță ce poartă numele "Cu gust de infinit - Salcâmi în floare" al cărei al doilea volum este deja aproape gata, are mulți cititori. De ce? A fost și va fi încă dăruită multora cu dragoste. Este bine scrisă într-o frumoasă și curgătoare limbă românească, place atât cititorului intelectual cat și celui mai simplu cititor.
Prin săvârșirea actului creației (oricare ar fi el) trecerea noastră prin efemerul vieții pământești capătă "gust de infinit" și de nemurire.
 
A consemnat cu drag, la dorința  autoarei Elena Angheluță Buzatu, Dorina Stoica - Bârlad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu