joi, 2 aprilie 2015

"Armata și biserica - onoare și credință"



 Cu doar câteva zile înaintea sărbatorii Floriilor ( Intrarea Domnului în Ierusalim), după mai bine de cinci săptămâni de post și de rugăciune, astăzi 2 aprilie ne-am bucurat preț de aproximativ o oră și jumătate de un spectacol de muzică psaltică și poezie religioasă la Cercul Militar din Barlad. Activitatea a fost organizată de domnul maistru militar Ursu Lucian responsabilul acestei instituții de cultură.

Publicul numeros ce a umplut sala spațioasă a instituției de cultură dovedește încă odată că bârlădenii noștri sunt iubitori de manifestări culturale laice dar și religioase.
Spectacolul a fost deschis de copii de la Cercul de teatru al Cercului Militar. Aceștia au recitat poezii din cartea de poezie religioasă Când nu te iubeam” de DS.
Un discurs interesant a ținut preotul militar al Garnizoanei din orasul nostru  despre conlucrarea dintre armată și biserică de-a lungul istoriei menținută și în prezent.

Revărsre de har a fost evoluția corului Anastasis”  al bisericii Sfânta Ecaterina alcătuit din credincioși și credincioase cu aptitudini muzicale remarcabile dirijat de o distinsă doamnă profesoară de muzică, ce au interpretat patru cântari psaltice. Lăudabilă preocuparea preotului paroh Giușcă Petru pentru antrenarea mirenilor din parohie și la astfel de activități! Printre coriste am zărit-o și pe doamna preoteasă și m-am bucurat că în Bârlad sunt bisericii unde domnește armonia, dragostea creștinească și se cultivă frumosul spiritual.

Despre smenificația apropiatei sărbători a Învierii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos ce va urma după Saptămâna Patimilor, ultima saptamana de post pentru noi ortodoxii, o perioadă de pocăință, de rugăciune și de aplecare spre cele plăcute lui Dumnezeu, de iertare și de împăcare, a vorbit părintele Giușcă Petru.

Tineri, cu voci formate special pentru muzica liturgică și psaltică, frumoșii, talentați cântăreții de la bisericile din Protopopiatul Barlad au interpretat câteve (noi spectactorii am fi vrut mai multe!) melodii ce au făcut spectatorii să aplaude îndelung.
Elena Varlam a spus câteva cuvinte despre volumul antologic de poezie religioasă ( „Când nu te iubeam” edit Pim 2015) ce-mi aparține din care s-a făcut selecția poeziilor din spectacol. A recitat poezia Rugăciune”  în felul său incomfundabil, ce încântă de fiecare dată publicul. Dar nu numai modul de interpretare este impresionant la Elena Varlam ci și vestimentația în stil popular ce ne amintește că „tot ce-i românesc, nu piere.

„Nu știu Doamne ce să-ți cer” e titlul poeziei recitate de o fetiță de-o șchioapă de la Cercul de teatru  de pe lângă Cercul militar, atat de frumos încât parcă nu-mi venea să cred că este scrisă de mine. Poetul scrie o poezie dar cel care îi dă viața este recitatorul!  Mi s-au umplut ochii de lacrimi!  Îți mulțumesc Doamne că prin mine ai  trimis spre suflete nevinovate de copii cuvintele Tale!
 „Nu știu, Doamne ce să cer./ Aș vrea lunca înverzită,/ o lume mai fericită,/ oamenii buni, cuminți,/ mamele să nască sfinți
Am citit poezia dragă mie “Te caut”. De ce aleg de fiecare dată să-mi citesc poeziile și nu să le spun pe derost? Ei bine o poezie odată publictă are o formă fixă pe care trebuie să o respecte oricine o recită, chiar și autorul.

In încheiere s-au adus mulțumiri celor ce au făcut posibilă această frumoasă activitate  prin implicare și participare.
Aduc și eu mulțumirile mele domnului maistru militar Ursu Lucian, preoților, recitatorilor și publicului minunat ce alege să-și petereacă timpul în săli de spectacole și Centre de cultură.
Închei cu bucurie și recunoștință în sufelet și rog pe bunul și milostivul Dumnezeu să ne ajute să pacurgem zilele ce au mai rămas din Postul cel Mare, să ne bucurăm și în acest an de Invierea și Înălțarea Mântuitorului Hristos, pentru a auzi ca și în alți ani, la miezul nopții glasul preoților “Veniți de luați Lumină!”
Veniți toți de luați Lumină, să vă fie mângâiere/ Din Mormântul Sfânt adusă, în noaptea de Înviere”( “Lumânarea”)

Dorina Stoica 2 aprilie 2015



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu