marți, 2 septembrie 2014

Doar el i-a spus Teadora- impresii de cititor Mariana Sava

  - (fragment de roman sau doar o schiţă...) 

http://issuu.com/doinadragut/docs/dacia_eterna_5_0773cb75a275f7 

Citesc unele texte şi, deşi cunosc autorul, nu-i pot suprapune personajul. De fapt aşa ar şi trebui să fie: nu toţi autorii scriu autobiografii, amintiri, corespondenţă! Alteori, de la primele rânduri ştii exact cine e autorul, sau ce fel de om este. Tocmai am terminat de citit un text pe care deocamdată nu-l pot încadra decât la schiţă, deşi, mai curând l-aş vedea ca un fragment dintr-un roman cu numele de TEADORA. 
Textul m-a frapat prin acel melanj dintre trăirile religioase ale personajului şi zbuciumul trăirilor profane, în speţă dragostea faţă de un bărbat, sentiment pe care fiinţa profund religioasă, trecută de 50 de ani, deşi-l trăieşte, nu-l poate accepta. Deocamdată! Personajul este atât de profund religios, încât merge la o mănăstire să se spovedească pentru această întâmplată-neîntâmplată faptă. Întâmplată – pentru că este o femeie îndrăgostită de un bărbat, când nu mai credea că se poate întâmpla, pentru că, deh, trecuse de 50 de ani, era „bătrână” şi neîntâmplată pentru că nu ştim şi nici nu putem presupune că a fost şi consumată. Însuşi cel ce-i ascultă spovedania, călugărul care o întrebase „Ce păcate ai mai făcut femeie?” îi spune dojenitor, când află mărturisirea ei că s-a îndrăgostit: „Femeie bătrână”… 
De mult nu m-am mai gândit la dihotonomia sacru-profan, dar toată zbaterea acestui personaj între dragostea pură pentru Hristos şi dragostea pământeană pentru un bărbat, nu a făcut altceva decât să-mi întărească propria-mi convingere că teluricul ne atrage mult mai puternic decât etericul, lupta fiind de cele mai multe ori câştigată de teluric. Aşa ne-a făcut Dumnezeu: să iubim! 
Toată zbaterea femeii-personaj de a nu iubi decât pe Hristos e firească – pentru că e o fiinţă profund religioasă – dar şi inutilă, pentru că sufletul va regreta neîmplinirea şi, deşi nu va recunoaşte niciodată, va gândi că „din cauza” lui Dumnezeu nu va putea să cadă în braţele acelui bărbat de care s-a îndragostit, nefind sub binecuvântata taină a căsătoriei!
Prof. Mariana Sava
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu