vineri, 26 iulie 2013

„Doamne, sunt aici cu adevărat!” - din cartea De Florii in Tara lui Iisus



„Doamne,  sunt aici cu adevărat!”

Era trecut bine de ora zece când autocarul a pornit spre obiectivele propuse pentru acea zi şi pe care era posibil să nu le putem vizita integral datorită întârzierii. Dacă la sosire temperatura era confortabilă, fiind noapte, acum căldura ne dădea un oarecare disconfort. Aerul condiţionat din autocar ne-a făcut bine și am uitat cum este afară. Aşa cum stă bine unui creştin, călătoria a început cu “Rugăciunile dimineţii” rostite de părintele Sorin Dumitru, ghidul din România.
-„ Binecuvântarea Domnului fie peste voi toţi cu-al Său har şi cu-a Sa iubire de oameni totdeauna, acum şi pururea şi-n vecii vecilor. Amin. Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale Sfântului Ioan Iacob Hozevitul ocrotitorul românilor, pelerini la Locurile Sfinte, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumezeu miluieşte-ne pe noi”.
-         Să ne ajute bunul Dumnezeu ca această călătorie să rămână în cartea de pelerinaj. Ne rugăm duhovniceşte să avem bucurii şi trăiri deosebite în cadrul deplasării pe care începând de acum o facem.
Acestea fiind spuse, microfonul a fost cedat părintelui ghid Roman care urma să ne vorbească despre locurile pe care le vom vizita dar şi despre Israel, leagănul a patru mari religii şi Mecca ortodocşilor.
-         Să începem această zi şi toate celelalte cu „Rugăciunea pelerinului”, ne-a spus părintele Roman, rugăciune pe care majoritatea am învăţat-o pe de rost în cele şapte zile.
„Când spre locurile sfinte eu pornesc
Rugăciunea şi pacea să sporesc.
Doamne ajută-mă să nu cârtesc,
Să nu judec, să nu ocărăsc,
Cele rele să nu gândesc,
Deşertăciuni să nu vorbesc,
În tot timpul numai pe Tine să te slăvesc.
Doamne, ajută-mă să mă smeresc.
Pe părintele ghid să nu-l necăjesc,
Călătoria virtuţilor cu bine să o săvârşesc,
Inima să mi-o schimb de reuşesc.
Doamne doar Ție îţi mulţumesc.”
Autocarul modern, spaţios, elegant cu scaune confortabile şi aer condiţionat zboară pe şoseaua care se întinde înaintea noastră netedă, impecabilă. Geamurile mari, curate ale maşinii ne permit să admirăm peisajul care la început este neobişnuit pentru privirile obişnuite cu vegetaţie abundentă. Solul este pe alocuri roşiatec dar frumuseţea tufelor înflorite multicolor şi a palmierilor încântă privirea ce devine cu fiecare kilometru mai dornică de a vedea cât mai mult. Ce uşor ne deplasăm noi acum comparativ cu pelerinii care veneau cu secole în urmă pe Pământul Sfânt cu vaporul, iar aici călătoreau cu măgarii, cămilele sau pe jos prin arşiţă, furtuni de nisip sau vânt! Mă gândesc la sfinţirea pământurilor din Israel prin jertfa pe cruce a Mântuitorului şi inima îmi bate puternic. “ Doamne, sunt aici cu adevărat!”, îmi spun în gând. Mă întorc spre geam ca să nu-mi vadă nimeni emoţia şi lacrima de fericire din colţul ochilor.
Deşi se aude zumzetul de voci ale celor care nu sunt pentru prima oară pe aceste sfinte meleaguri, îmi concentrez auzul pentru a prinde fiecare cuvânt şi a reţine cât mai multe dintre cele spuse de părintele ghid:
-         Israelul este leagănul a trei mari religii şi anume iudaismul, creştinismul şi islamismul. El devine de-a lungul timpului loc de pelerinaj pentru credincioşii acestor religii. La punerea în valoare a acestor Sfinte Locuri o contribuţie covârşitoare a avut-o împărăteasa Elena în secolul IV, mama împăratului Constantin cel Mare care a îmbrăţişat creştinismul. Împărăteasa a plecat de la Bizanţ pentru a găsi locul Sfintei Cruci şi însăşi Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Căutările ei au fost încununate de succes. A început construirea unor bisericii aici. Cele mai importante sunt Biserica Naşterii Domnului din Bethleem, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim şi Biserica Bunei Vestiri din Nazaret. Vom vizita toate acestea pe parcursul pelerinajului nostru şi multe alte lăcașuri care marchează trecerea Mântuitorului, a Sfintei Familii şi a Apostolilor.
În timp ce vocea părintelui ghid deapănă informaţiile necesare cunoaşterii acestor ţinuturi, privirea se înfruptă din peisajele exotice care se succed rapid prin faţa ochilor. E un regal, o paletă de nuanțe presărate în tufele înflorite ce par pictate în culori neașteptate pe care aş dori să le îmbrăţişez cu ochii şi să le păstrez în suflet pentru totdeauna. Ele înveselesc peisajul, îi dau distincție şi farmec. Florile pe care le ştim de prin ţara noastră sunt aici mult mai bogate şi au culori mai vii hrănite nu numai cu grăsimea pământului ci cu sfinţenia lui. Tocmai am aflat că suntem în anotimpul ploios când uneori, noaptea cade câte o ploaie care face să înflorească şi să înverzească pustiul. Ziua temperatura e suportabilă, sunt în jur de 30 de grade plus. În timpul verii temperaturile ajung până la 40-45 grade în partea de centru, iar în partea de sud până la 50-55 grade. În sezonul cald ploile încetează iar căldura este dogoritoare şi anevoie de suportat pentru cei obişnuiţi cu o climă temperată. Aproape toată vegetația se usucă.
-         Aeroportul pe care aţi sosit este poarta de intrare în statul Israel. Numele acestui aeroport vine de la numele fostului prim-ministru socialist, David Ben Gurion. Trecerea de la economia socialistă centralizată s-a făcut lin dar în scurt timp. În prezent această ţară are o economie prosperă, de piaţă, de tip capitalist care se situează la nivelul unor ţări dezvoltate cum ar fi Spania sau Italia. Israelul este o ţară săracă dar cu oameni bogaţi.
Cu gândul la România mea bogată cu oameni săraci privesc relieful stâncos, arid şi piatra albă parcă aşezată de o mână nevăzută în straturi uriaşe pentru a le oferi localnicilor materia primă din care să-şi construiască oraşe albe asemenea străvechii cetăţi a Ierusalimului. Aflăm că rezervele de cărbune, gaze naturale, minereuri sunt sărace cu excepţia sării ce se găseşte în cantităţi însemnate.
-         Să fii pelerin la Locurile Sfinte nu este puţin lucru. Trebuie să ai o anumită ţinută, o pregătire fizică dar şi duhovnicească pentru ca întâlnirea cu Mântuitorul Hristos, ce se va produce în duhul fiecăruia dintre voi, să cutremure fiinţa interioară şi să o transformare.
  Iubesc pelerinajele iar acesta este definitoriu pentru împlinirea mea duhovnicească. Pentru omul căutător de sacru acest demers reprezintă întâlnirea cu însuși Dumnezeu. În biserica unde poposesc în duminici şi în sărbători, prin preotul ce slujeşte Sfânta Dumnezeiască Liturghie şi Sfintele Taine, Hristos a purces spre mine om păcătos. Astăzi vin chiar eu să fiu mai aproape de Mântuitorul lumii. Încerc să-mi revizuiesc ţinuta exterioară dar şi cea interioară pentru a face faţă acestei onorante confruntări spirituale aici unde s-a petrecut totul. Am pregătit din timp îmbrăcămintea decentă, modestă şi smerită pentru a apărea în faţa Mântuitorului aşa cum îi stă bine unui creştin. M-am spovedit iar apoi cu sfială am primit Sfânta Împărtăşanie, merinde pentru sufletul însetat şi flămând de Hristos. Mă voi dărui cu toată fiinţa mea lui Dumnezeu, şi voi încerca să nu supăr pe nimeni, să trăiesc fiecare zi cu intensitate, ca şi cum ar fi ultima zi din viaţă. Om fiind mă simt adeseori atrasă de multe lucruri nefolositoare însă, voi căuta pe parcursul celor şapte zile să nu-mi las nici ochii şi nici inima furate de cele vremelnice. Doresc să adun din cele netrecătoare şi care nu se vor lua de la mine. „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei 6, 33)
-         Israelul nu este un popor religios, ne spune părintele ghid, femeile se îmbracă extravagant, sabatul trece aproape neobservat pentru cei mai multi, restaurantele servesc mâncăruri interzise, iar staţiunile turistice oferă celor cu bani distracţii extreme. Totuși aşa cum spunea Sf. Maxim Grecul „Locurile Sfinte nu îşi vor pierde niciodată sfinţenia pe care au dobândit-o datorită darului Dumnezeiesc ce s-a coborât peste ele de sus chiar dacă localităţile în care se află Locurile Sfinte prin judecăţile lui Dumnezeu s-au aflat în stăpânirea necredincioşilor.”
La acestea se cade a adăuga şi cuvintele din Scriptură ce-mi trec acum prin minte, cum că „darurile şi chemarea lui Dumnezeu nu se pot lua înapoi „(Rom 11, 29)
-         Pe Pământul acesta nu poţi păşi indiferent iar odată ieşit din această ţară nu poţi fi cel care a intrat. 
-     Să ajute bunul Dumnezeu acest pelerinaj care debutează cu o vizită în jurul Mării Galilei.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu